Menyknapp
test

Världsskräddarkongressen - World Federation of Master Tailors 2023 i vackra Biella Italien

Nordiska Skräddarskolan deltog på Världsskräddarkongressen i Biella, Italien, där vi som medlemmar i Sveriges Skrädderiförbundet deltog i en inspirerande vecka fylld med historia, tradition och framtidens textila innovationer.

Under den årliga Världsskräddarkongressen, som denna gång ägde rum i den norra delen av Italien som är känt för sin historia och produktion av ulltyger. Med besök på framstående väverier såsom Vitale Barberis Canonico, Reda, Drago och Piacenza, fick vi möjlighet att fördjupa oss i en värld av fantastiska tyger, präglade av både tradition och teknisk innovation.

Dessa företag, som vilar på en lång och stolt historia, imponerade inte bara med sitt höga kvalitetssortiment utan även med sitt starka engagemang för miljöfrågor. Vi uppskattade särskilt företagens fokus på hållbarhet och tekniska framsteg som en integrerad del av deras traditionella hantverk.

Kongressen samlade över 400 skräddare från 35 olika nationer och erbjöd oss en vecka fylld av spektakulära modevisningar och viktiga paneldebatter. Diskussionerna kretsade kring vikten av att bevara det traditionella skrädderihantverket för att möta de textila miljömålen som industrin står inför från och med 2025.

Vi var 16 deltagare som stolt representerade Sverige och från Nordiska Skräddarskolan var det både lärare, studerande och alumni på plats. Under kongressen tog vi inte bara möjligheten att nätverka och lära oss av internationella kollegor, utan även att visa upp det svenska skrädderiets styrka och engagemang.

Med blicken framåt ser vi redan fram emot nästa Världsskräddarkongress, planerad till 2025 i Sydkorea, där vi har som mål att återigen delta och bidra till det globala samtalet om hållbart skrädderi och textilindustrins framtid.